Algemene kinesitherapie
Kinesitherapie betekent de zorg voor je lichaam via beweging. Elke Behandeling bij kinesitherapie heeft als doel om acute of chronische bewegingsproblemen te laten verdwijnen of zoveel mogelijk te herstellen. Dit gebeurt via revalidatie of bewegingsoefeningen
Revalidatie
Sportkinesitherapie
Behandeling bestaat hierbij uit het herstellen van gekwetste bindweefsels, optimaliseren van je prestaties en het voorkomen van blessures.
Fasciatherapie
“Fascia” is het bindweefsel waarmee heel het lichaam doorweven is. 98% van ons lichaam bestaat uit bindweefsel. Tot 1980 werd het bindweefsel als een “opvullend” en “ondersteunend” weefsel beschouwd. Het verhinderde zelfs de anatomicus een duidelijk beeld te krijgen van de topografische ligging van de lichaamstructuren: bij anatomische dissectie werd zoveel mogelijk weggesneden en verwijderd om een juist beeld te krijgen van het lichaam.
Onlangs is men tot de ontdekking gekomen dat de fascia een belangrijke rol speelt in het lichamelijk en geestelijk functioneren, een rol die evenwaardig is aan die van de andere grote systemen. Samen met het autonoom zenuwstelsel en het hormonaal stelsel beïnvloedt het de graad van spierspanning, het bewegingspatroon, de bloedcirculatie, de hormoonhuishouding, het stresssysteem, het humeur, de manier van emotioneel reageren, het denken en bijgevolg ook het gedrag. Het lijkt dan ook niet onlogisch dat de fascia een sleutelpositie inneemt in het ontstaan van allerhande klachten en aandoeningen.
Fasciatherapie wordt toegepast door kinesitherapeuten of osteopaten met extra specialisatie.
•Bij de fasciatherapeut kan je terecht voor zowel lokale, lichamelijke klachten als voor algemene klachten waardoor je als persoon in het dagelijkse leven minder goed functioneert. Fasciatherapie is zeer werkzaam bij functionele syndromen.
•Zachtheid, traagheid en precisie onderscheiden deze therapeut. De fasciatherapeut werkt niet zozeer met een externe, manipulatieve kracht die correcties aanbrengt, maar hij past eerder technieken toe die de interne fysiologische systemen in het lichaam activeren. Deze dragen bij tot een volledig en duurzaam genezingsproces.
•In een behandeling fasciatherapie wordt soms om een specifieke medewerking van de patiënt gevraagd. Dit kan gaan van het aandachtig volgen van het verloop van de behandeling tot het actief uitvoeren van oefeningen. Deze hebben zowel een lichamelijke als geestelijke inwerking. Doelgerichte aanwijzingen en vragen van de therapeut helpen de patiënt daarbij. Ook deze aspecten zullen bijdragen tot een betere duurzaamheid van de bekomen resultaten.
•De therapie bestaat uit drie luiken: de manuele therapie, de oefentherapie en het gesprek. Het doel is dat de patiënt zichzelf in eigen handen leert te nemen en zoveel mogelijk therapeutonafhankelijk wordt.
Psychomotoriek
De psychomotorische therapie richt zich op de ontwikkeling van het kind in zijn geheel, er wordt gewerkt rond de basisvaardigheden in de ontwikkeling van het kind.
Deze therapie richt zich niet alleen op het behandelen van fijn -en/of grofmotorische vaardigheden. Ook schrijfmotoriek, lateralisatie, ruimtelijke en visuele vaardigheden, structureel leren werken, aandacht, concentratie en werkhouding kunnen aanbod komen.
Neuromotorische revalidatie
De revalidatie bij neurologische aandoeningen vraagt om een gespecialiseerde en persoonlijke aanpak, waarbij niet alleen de klachten, maar jij als patiënt centraal staat.
Tijdens de revalidatie werken we samen aan haalbare doelen zowel op korte als op lange termijn, met als doel jouw dagelijks functioneren te verbeteren. De therapie richt zich op het verminderen van spierspanning en bewegingsbeperkingen, en op het vergroten van stabiliteit, kracht en coördinatie. Zo ondersteunen we je bij het hervinden van zelfstandigheid in de activiteiten die voor jou belangrijk zijn.
Lymfedrainage
Samen met de bloedvaten is het lymfesysteem verantwoordelijk voor de waterhuishouding in ons lichaam. Overtollig vocht wordt via de aders en de lymfevaten afgevoerd naar het hart en de nieren. Men krijgt oedeem (vochtophoping) als de afvoer van het vocht niet goed verloopt. Dit kan bij beschadiging van het lymfesysteem (na borstoperatie, bestraling,…) of beschadiging van de aders.
De manuele lymfedrainage stimuleert het lymfestelsel. Het teveel aan vocht zal via deze massage beter en vlugger via de lymfebanen afgevoerd worden.
Soms kan lymfetaping nuttig zijn.
Kinesiotaping
Kinesiotaping is een techniek waarbij elastische tape wordt gebruikt om spieren en gewrichten te ondersteunen zonder daarbij de bewegingsvrijheid te beperken. De tape ondersteunt het lichaamseigen genezingsproces en beinvloedt de neurologische en circulatoire processen.
Perinatale kinesitherapie
Deze omvatten zowel prenatale als postnatale sessies.
Bij de prenatale sessies wordt u voorbereid op de bevalling. U wordt hierbij bewust gemaakt van een aantal lichaamsveranderingen, er worden ademhalingsoefeningen aangeleerd, er wordt uitleg gegeven over het verloop van de bevalling, de perstechniek en pershouding worden aangeleerd. Eveneens kan er aandacht gericht worden op specifieke klachten die zich kunnen voordoen, zoals rugklachten, bekkeninstabiliteit, bekkenbodemklachten,...
De postnatale sessies omvatten oa versteviging van buik-, rug-, bekken- en bekkenbodemspieren. houdingscorrectie.
Vestibulaire revalidatie
Vestibulaire revalidatie is gericht op het behandelen van klachten die voortkomen uit problemen met het evenwichtsorgaan. Voorbeelden hiervan zijn : Vestibulaire hypofunctie, BPPD, Ziekte van Menière, vestibulaire migraine, functionele duizeligheid,..
Door middel van gerichte oefeningen voor het evenwichtsorgaan of repositiemanoevers help ik je graag deze duizeligheidsklachten aan te pakken.
Dry needling
Bekkenbodem reeducatie
Orthomoleculaire therapie
'Orthomole... watte?', zul je misschien denken. Orthomoleculaire therapie is zeer populair in Nederland, maar vrijwel onbekend in België. Het behoort tot de complementaire gezondheidszorg.
Volgens de orthomoleculaire gezondheidsleer zoekt elk systeem in je lichaam naar een evenwicht, een balans. Als je lichaam langdurig uit evenwicht is ontstaan symptomen, klachten en uiteindelijk ziektes.
Terwijl de traditionele geneeskunde eerder een (directe) oplossing zoekt voor deze symptomen en klachten (FOTO), gaat de orthomoleculaire therapeut op zoek naar de onderliggende oorzaak van de klachten (FILM).
Richard de Leth legt dit mooi uit aan de hand van een voorbeeld: 'Je gaat naar de dokter met een plekje psoriasis (een chronische huidontsteking) op je arm en hij gaat je lokaal met een hormoonzalfje behandelen. Je kan als het ware bij een specialist in het ziekenhuis je arm door een gat in de muur steken en hij gaat het probleem bij iedere patiënt op dezelfde manier, lokaal, oplossen. Dit is echter slechts een foto behandelen, maar om tot een echte oplossing te komen moet je een film maken. De oorzaak zit misschien helemaal niet in de huid maar in de darm of in de slechte ontgifting door de lever, wat uiteindelijk tot uiting komt op de huid. Een complementair therapeut gaat alle factoren bekijken die kunnen leiden tot psoriasis.' Wil je dus op zoek naar de ware oorzaak van je klachten? Dan is orthomoleculaire therapie iets voor jou. Samen maken we aan de hand van klachten een gezondheidstijdlijn en een gezondheidsfilm. Je krijgt vervolgens een persoonlijk stappenplan om je klachten te behandelen en je lichaam terug in balans te krijgen.